top of page

Vores historie

Duebrødre Kloster i Roskilde har en unik historie, der strækker sig tilbage til 1157 og det dramatiske blodgilde i Roskilde. Efter at have oplevet det grusomme snigmord på kong Knud, gemte Kong Valdemar sig lidt udenfor byen. Han havde brug for at komme lidt til kræfter igen.
Mens han krøb sammen, hørte han en due, der gav sig så ynkeligt.
Da Kong Valdemar senere kom til magten, byggede han på samme sted et hus til fromme gerninger og et hospital, som han ville skulle kaldes "Duebrødrenes kloster". Siden da har klosteret været et sted for barmhjertighed og omsorg for de svage og udsatte i samfundet.

I middelalderen har Duebrødre Kloster fungeret som et helligåndshus: en slags hospital hvor man tog sig særligt at hjemløse, fødende kvinder, hittebørn og fattige rejsende.

I 1570 blev der udstedt et kongebrev, der besluttede nedlæggelsen af 2 andre stiftelser i byen, nemlig Skt. Jørgensgården og Helligåndshuset, og deres midler blev overført til Duebrødre Kloster.

Duebrødre 1.jpg

Tidligere kloster-bygninger

Duebrødre Kloster blev antagelig i midten af 1600-tallet flyttet ind i byen i en middelalderlig bygning, som lå syd for domkirken og vest for Fondens Bro.

I dag er bygningen en del af Roskilde rådhus.

Senere opførte man en ny klosterbygning på Fondens Bro. I 1841 blev der også opført et anneks til klosteret på adressen Bredgade 2. Dette anneks blev indrettet som et hjem for 12 ældre middelklassekvinder, herunder fire enker og otte ugifte kvinder.

Foruden Duebrødre Kloster var der 2 andre stiftelser i Roskilde nemlig Søren Olsens Hospital og Meyer Crones Stiftelse som begge blev fusioneret med Duebrødre Kloster og bygningerne blev solgt fra.

Sankt Agnesvej

I slutningen af 1960'erne flyttede klostret til nye bygninger, som blev opført i den nordlige del af Folkeparken i Roskilde, tæt på havnen. Der blev etableret i alt 40 boliger i dette område. Senere, i slutningen af 1970'erne, blev der yderligere opført 15 boliger. Disse boliger er smukt placeret med Folkeparken som nærmeste nabo.

IMG_1138.JPG
IMG_0413.JPG

Duebrødrehus

I 1990 opførte klostret 21 boliger i umiddelbar nærhed af Roskilde Domkirke. Disse boliger blev bygget som etagebyggeri med svalegange og en lille have, der giver beboerne mulighed for at nyde fællesskabet og den betagende udsigt til Domkirken. 

Kong Valdemarsvej

I 2014 blev Roskilde Domsogns Plejehjem på Kong Haraldsvej i Roskilde overtaget af Duebrødre Kloster. Efter en omfattende renovering blev bygningen færdiggjort, og den 1. november  2015 kunne nye beboere flytte ind i de 32 lejligheder.

IMG_0671.JPG
Roskilde 3.jpg

Klosterånden lever

Vi er glade for at kunne spille en vigtig rolle i Roskilde og bidrage til at skabe et en respektfuld ramme for det gode  seniorliv.
Hvis du ønsker at lære mere om Duebrødre Kloster er du velkommen til at kontakte os eller besøge vores hjemmeside for mere information.

bottom of page